Pagine

Selasa, 13 Desember 2016

Engineering: Hujan Batu & Hujan Emas

Ramai member² dan sanak saudara gua tanya gua, kenapa gua tak kerja dekat Malaysia je? Nape nak keje kat obesi? Dekat Malaysiakan banyak job? Gaji banyak² pun nak buat ape? Ade life ke kat sane? 
*Hirup kopi*
Pertama sekali, ini adalah rezeki gua. Bukan gua tak mintak kerja dekat M'sia nun. Malah, gua pernah kerja dekat M'sia.
"U xde experience. We all xleh bg gaji yg u mintak ni."

"err... company ni nak pakai gua sampai gua retired ke atau nak pakai saya setahun je?"

*bangun dari kerusi, perpaling, garu punggung, kentut, dan berlalu pergi."
Tapi bila dapat tawaran kerja dekat Jubail ni takkan gua nak tolak? Ye dak? 
Memang benar hujan emas di negeri orang. Kalau sesiapa dekat sini baca paper harian metro 13 september 2012.  Paper tu cakap gaji cuci pinggan di Singapura RM7.5k. Kalau gua masih di M'sia pasti gua terkejut. Mane taknye. Fresh graduan ijazah  dekat M'sia paling koman pun dapat RM3.5k je. Eh? Ade lagi ke orang baca paper sekarang ni? Ya. Gua dekat sini pun still baca paper M'sia.
Tapi bila dah 5 bulan dekat sini. Gua tak heran dah pasal gaji² dekat M'sia. Bukan nak kata gua masyuk. Tapi kalau nak tahu gaji janitor dekat sini RM3k. Nurse RM7k. Terkejut? Monthly expense kt sini pun lebih kurang M'sia gak. Maybe sebab tu di sini ramai yang suka menderma.
Tapi yang gua heran kenapa kompeni singapura tu sanggup bayar rakyat RM7.5k for washing dish? Kenapa dekat M'sia dorg byr lagi murah dekat rakyat sendiri? Min RM900? Kenapa foreign worker yang sama lavel education dgn rakyat M'sia dibayar jauh lebih tinggi? Member gua gaji RM10k. Tapi Mat Salleh tak sunat, less experience they all bayar RM20k. Malah dapat special privileged lagi. Bangkai gila. Perasan tak perbezaan cara layanan mereka terhadap rakyat sendiri dengan rakyat luar?
*Campak samsung SIII ke dingding*
Bukan tak mahu bersyukur. Tapi sape yang sanggup di layan seperti anak tiri sedangkan kita berhak dapat lebih?

Bukan nak berpolitik, tapi tak patut la penyelewengan sampai 28 billion per year. Kemon la!!! puih!!

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar